Hasznos tanácsok

Előkészületek, festés vagy mázolás tapétázás előtt

Mire számítsak festés előtt?

Nem mindennap érkezik festő a lakásunkba, éppen ezért több kérdés is felmerülhet bennünk.
• Mit pakoljak össze, mit tarkajak le, mit szereljek le?
• Itt hagyhatom-e a festőt?
• Mekkora felfordulásra számítsak a festés után?
Egy festő szakember számára ez első nap mindig a padló és a bútorok megvédésével, azaz takarásával kezdődik.
Nálam ezt az árajánlat minden esetben magába foglalja, és nem kerül külön tételként felszámolásra, hiszen ez a munkám velejárója.
Festés előtt a mozdítható bútorokat a helyiség középre tolom, és fóliával védem a festékpöttyöktől. A nem mozdítható bútorokat takarás/sal védem. A járófelületet hullámpapírral borítom. Konnektorokat, kapcsolókat, lámpákat saját magam leszerelem, és festés után visszahelyezem. Egyéb műszaki cikkeket, falra szerelt bútorokat megbeszélés alapján mozdítok el a helyükről.

Nem leinformálható, referencia nélküli festőt soha ne hagyjunk magára a lakásunkban értékeinkkel. Ilyenkor jobb, ha a festés ideje alatt mi magunk is a lakásban tartózkodunk.

Ha megfelelő szakembert választunk a festés után sem vár ránk emberfeletti nagytakarítás.
A jó szakember igyekszik rendet hagyni maga után. Ezzel én is így vagyok.
Már a munkálatok megkezdése előtt mindent alaposan letakarok, és a munka végeztével igyekszem rendet hagyni magam után. Gondoskodom a munkámmal járó sitt elszállításáról, felsöprök és felmosok magam után a munka végeztével.

Előkészületek, festés vagy mázolás tapétázás előtt

Csináld magad tanácsok

Néhány tipp, ha magad csinálnád

Falfestés

Legyen szó új ingatlan építéséről vagy felújításról, a munkálatok egyik utolsó fázisa minden esetben a helyiségek festése, tapétázása.
Tapasztalatom szerint gyakran a költözés határideje ekkor már igen sürgető, és a költségvetés is sokszor szűkös keretek között mozog a többi szakma csúszása és a többletkiadásai miatt.
Ilyen esetben nem ritka, hogy felmerül a saját kezűleg való festés és mázolás ötlete.
Ha csak tisztasági festésről van szó, akár saját magunk is szép eredményt érhetünk el a megfelelő eszközök, némi idő és energia ráfordításával, és persze egy csipetnyi kézügyességgel.
Amennyiben új falakról van szó, legyen az gipszkarton-, ytong-, tégla- vagy beton fal, az előkészítési munkálatokat minden esetben érdemes szakemberre bízni a megfelelő eredmény elérése érdekében.
Új falak esetében szép eredményt érhetünk el saját magunk is, ha a falak glettelését tapasztalt szakemberre bízzuk. Az egyenletes és simára glettelt falfelületet saját magunk is lefesthetjük a kívánt színre megfelelő eszközök segítségével.

Falfestés
Mázolás

Mázolás

Mázolni ma már nem csak fém és fa, de műanyag felületeket is lehetséges (pl. műanyag ajtók, ablakok).
Ahhoz, hogy a mázolás tökéletes legyen, az első és legfontosabb lépés a festésre szánt felület előkészítése.
Az első lépés fa és fém felületek esetében a régi festék eltávolítása. Ez gyakran igen időigényes, és sok türelmet, fáradtságot igénylő munkafolyamat, mely több munkafázisból állhat (pl. különböző finomságú csiszolások).
Amennyiben ezen túl vagy, csak akkor állj neki a mázolásnak, máskülönben nem csak hogy nem lesz szép, de le is pattoghat a festék.
Minden esetben fontos szem előtt tartani a kezelendő felület anyagát (fém, fa, műanyag), és elhelyezkedését (kültéri vagy beltéri).
Ezzel kapcsolatban minden esetben kérd ki szakember tanácsát! Ezt megteheted akár egy hozzáértő festékbolti eladótól is.

Tapétázás

Napjainkban a tapéták, poszterek és fotótapéták kínálat egyre növekszik. Az egyszerűen festhető fűrészporos tapétától a luxus kivitelű poszterekig minden megtalálható az áruházak, webshopok kínálatában.

Ezek mindegyike más és más felhelyezési módszert igényel.

Amíg egy fűrészporos tapéta felhelyezése egyszerűbb, és házilag is kivitelezhető akár szakember segítsége nélkül, addig egy mintás tapéta is már sokkal több kihívást rejt magában.

Mintás tapéta esetében az egyik legfontosabb esztétikai szempont a minta egymáshoz illeszkedése.

Itt a kézügyesség mellett jól jön a tapasztalat is. Amennyiben mégis magunk állunk neki a tapéta felhelyezésének, a vásárlás előtt mindenképp számoljunk ki, pontosan hány tekercsre lesz szükségünk, ha figyelembe vesszük a minta egymáshoz való illeszkedését is.

Fotótapéták, poszterek felhelyezésénél a nyomda által használt különböző papírvastagságok többek között meghatározzák a felhasznált tapétaragasztó mennyiségét. A lapok egymáshoz illesztése is nagy precizitást igényel. Fotótapéták és poszterek felhelyezéséhez minden esetben kérd egy olyan szakember segítségét, aki jártas ezek felhelyezésében. 

Tapétázás